Väinö Immonen

Egopalikat

 

Narsismia on taas tutkittu. Tyly otsikko lehdessä kirkasti asian: narsisti nauttii, muu työyhteisö sairastaa.

On selvinnyt, että narsistit hakeutuvat tehtäviin, joissa kuviteltu erinomaisuus nousee esille. Kun pomona on narsisti, työn lopputuloksella ei olekaan merkitystä vaan sillä että kaikki sujuu itseriittoisen narsistin vaatimusten ja etujen mukaisesti.

Osutteko tuntemaan ihmisiä, joilla on nykyvaatimusten mukainen pöhöitsetunto? Siis semmoisia, jotka ovat koppavia, ylimielisiä ja piittaamattomia toisista ihmisistä, heidän tarpeistaan ja jotka ovat kyvyttömiä asettumaan toisten asemaan surussa ja varsinkaan ilossa.

Minullakin ehti olla naisesihenkilö, joka oli kasvattanut itselleen kivekset. Hänet erotti hiilihangosta vain hangossa ajoittain esiintyvä lämpö. Hänellä ei ollut todellista alan kokemusta mutta sen korvasi järkähtämätön usko omaan etevyyteen.

Jokaisella työpaikalla on ainakin muutama semmoinen. Heidät tunnistaa kyllä.

Semmoisten seurassa jokainen voi huonosti. Hapenottokyky kärsii.

Nykyisin käytetään kyllä suuria sanoja, joilla (muka) arvostetaan ihmistä: sydämensivistys, pieni on kaunista, vapaus, luovuus, inhimillisyys.

Mistähän silti sikiävät nämä ihmiset, joiden sydänlämpö on tuuman päässä absoluuttisesta kylmyydestä? Jos sielunvihollinen on todella olemassa, niin ehkä hänen päätyönsä onkin ulostaa maailmaan näitä turpeaegoisia.

Heille vapaus merkitsee oikeutta röyhkeyteen, alistamiseen ja syrjäyttämiseen.

Vaarallisesti turtuneilla on kaikkea enemmän kuin sinulla. Korkeampi ÄO, paremmat todistukset (ne parantuvat vuosi vuodelta ja tutkinnotkin lisääntyvät…), enemmän varallisuutta ja palkkaa, seksiseuraa seulottavaksi asti, eksoottisempia tauteja, menestyneemmät lapset ja vain yksi todellinen romanssi – itsensä kanssa.

Pöhöegoisen mielestä joka asiassa on kaksi puolta. Hänen ja väärä.

Nykytyöelämässä vaaditaankin vain apinan raivoa ja rotan häikäilemättömyyttä.

Kun niitä välttää, se saattaa olla iso, mutta lopulta passeli, hinta itsenäisyydestä.

 Tuolta pohjalta tulee murehtineeksi, että miksi hukkasi vuosia sopeutuakseen itsetehostussakkiin, josta olikin tarkoitettu erottumaan.

IMMU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää